Samla lån

Samla lån med medsökande


När du samlar dina lån eller lånar pengar kan en medsökande ge dig en stor fördel. En medsökande innebär att ni är två som söker om tillsammans, det ökar chanserna att banken beviljar er ett lån och att ni får en lägre månadskostnad. Detta då bankerna anser att risken minskar när ni är två som är ansvariga för att lånet återbetalas. Det finns dock undantag då det kan vara direkt sämre med en medsökande, om den som är medsökande har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos kronofogden kan banken neka din ansökan, trotts att du ensam uppfyller alla bankens krav. Säkerställ därför alltid den som är medsökandes ekonomi genom att fråga personen om eventuella anmärkningar och skuldsaldo.

Om man väljer att själv vara medsökande till ett lån innebär att man har samma ansvar som låntagaren, det är vanligast att familjemedlemmar, släktingar eller par ansöker om lån tillsammans, men det förekommer även att nära vänner ställer upp som medsökande.

Den person som är medsökande måste också signera de lånehandlingar som bankerna skickar ut, dessa handlingar kallas för skuldebrev och förbinder er att återbetala lånet under de villkor banken erbjuder. Detta innebär alltså att ni båda är solidariskt ansvariga att återbetala lånet, alltså inte 50/50 som man skulle kunna tänka sig. Har en av er inte längre möjlighet att återbetala lånet blir den andra ansvarig.

Banken utför en registrerar även en så kallad kreditupplysning på den som är medsökande, ofta inhämtar banken dessa kreditupplysningar via ett kreditmarknadsbolag så som Upplysningscentralen.