Om att samla lån


Hur samlar jag mina lån?

Att samla dina lån innebär egentligen att du bakar ihop alla mindre lån, krediter och avbetalningsköp till ett enda låna utan säkerhet, dessa typer av lån kallas oftast för privatlån eller blancolån. I praktiken går det till så att du ansöker om ett nytt lån som uppgår till summan av alla dina befintliga skulder. Pengarna från det nya lånet använder du till att betala tillbaka alla dina gamla skulder.

Hur kan min månadskostnad bli lägre?

Din månadskostnad kan lägre då banker oftast erbjuder lägre ränta på större lånebelopp och eftersom att du endast har ett lån behöver du inte längre betala flera aviavgifter till olika banker. Din månadskostnad kan också bli lägre om du lägger upp ditt privatlån på en längre återbetalningstid, du kan ofta återbetala ett lån utan säkerhet under hela 12 år. Det är dock viktigt att notera att den faktiska räntekostnaden oftast blir högre om du betalar tillbaka lånet över en längre period.

Hur stora lån kan jag samla?

Du kan ofta samla lån upp till 400 000 kronor, men banken gör först en kreditprövning och därefter får du besked om hur mycket lån du kommer att kunna samla hos den nya banken. En god riktlinje kan vara att inte låna mer än 90% av din årsinkomst.

Jag vill samla mina lån, hur gör jag?

Du kan vända dig direkt till din nuvarande bank och ansöka om att samla lån, men en bättre lösning är ofta att jämföra lån, det gör du lättast genom att vända dig till någon tjänst på internet som har specialiserat sig på att jämföra lån. Då ställer du flera banker mot varandra och låter dom tävla om att samla dina lån och krediter, det ger dig lägst ränta och bäst villkor.